De Vreugdehoeve is een biologische melkschapenboerderij met zo’n 500 schapen, net buiten Zwolle in de Vreugderijkerwaard. Dit is in het gebied vlakbij de IJssel in Spoolde. De boerderij moest ‘letterlijk’ wijken voor de rivier die meer ruimte nodig heeft om veiligheid te bieden bij hoog water. Wij zijn dan ook vanaf oktober 2012 gestart met een geheel nieuw bedrijf aan de Zalkerveerweg 20. Dit gaf meteen ook de kans om – naast het verbeteren en uitbreiden van onze eigen producten – tal van nieuwe activiteiten te ontplooien.

Het nieuwe pand is volledig transparant, waardoor gasten kunnen meekijken via de ramen bij het maken van kaas en ijs. Ook de schapen kunnen via ramen worden bekeken. De schapen die wij op ons bedrijf hebben zijn van het ras Fries melkschaap en behoren tot de zeldzame huisdierrassen. Deze schapen kwamen vroeger vooral veel langs de kust voor. Ze produceren de meeste melk onder de schapen. Het zijn ranke dieren met een dunne, onbehaarde staart. (Lees hier meer schapenweetjes).

De open stal zit vast aan het gebouw. In het gebouw bevinden zich – naast de productieruimtes – een schapentheater (bijvoorbeeld voor vergaderingen of feestjes), een boerderijwinkel (waar naast onze eigen producten ook streekproducten kunnen worden gekocht) en een informatiepunt van Natuurmonumenten. Natuurmonumenten is al 50 jaar beheerder van de Vreugderijkerwaard. Natuurmonumenten geeft in de Vreugdehoeve informatie en organiseert excursies in het prachtige gebied rondom de boerderij.

Verder verwennen we onze gasten graag met een lekker drankje en een hapje van onze eigen producten. Als u binnenkomt, stapt u direct in onze thee- en koffieschenkerij. Ook is er een groot terras met speelweide, waar u en uw familie kunnen genieten van iets lekkers.

En wanneer we geopend zijn, kunt u altijd een kijkje nemen bij het melken van de schapen. In de melkput, start tussen 16.30 en 17.00 uur.